Искра Баева е доцент по съвременна световна история в Историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите „Източна Европа след Втората световна война 1953–1956 г.“, „Българските преходи 1994–1999 г.“ и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993–2000 г.).

МИНАЛОТО КАТО ПОУКА. “БОРБИ И ЧИСТКИ В БКП (1948-1953)“

Брой 2 Февруари 2002г.

Дали миналото може да послужи за поука на съвременниците – този спор е толкова стар, колкото и опитите да се уточни социалната функция на историята. Но поне според мен, всички онези, които, перефразирайки Хегел, категорично заявяват, че историята не може на нищо да ни научи, просто се опитват да избягат от неизбежната си зависимЯост от миналото, а това подценяване на миналото обикновено им отмъщава жестоко. Подобни размисли ме налегнаха докато четях многобройните, някои от които с ужасяващо съдържание, документи, представящи наказанията на членове на БКП в най-мрачния период, преживян от левицата през 20 век – когато в почти цяла Източна Европа господства насилствено наложеният сталинизъм.

Става дума за документалния сборник, озаглавен „Борби и чистки в БКП (1948-1953)“, и издаден в края на миналата 2001 г. като том 17 от поредицата на Главното управление на архивите при Министерския съвет „Архивите говорят“. Подбраните от Любомир Огнянов, професор по съвременна българска история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, 270 документа от огромните масиви на бившия Централен партиен архив (сега част от Централния държавен архив) и от Архива на Министерството на вътрешните работи са събрали свидетелства за съдбите на хиляди хора. Хора, които в преобладаващото си мнозинство са членували в БКП, но след като са споменати...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор