Известна народна певица. Съоснователка на фолклорния ансамбъл “Родопа” - Смолян. голямата награда от първия събор-надпяване на Рожен /1961/, която спечелва на 16 г., е конкурсният й изпит за Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София. В тази водеща фолклорна формация Бойка Присадова е дългогодишна първа солистка. Носителка е на Златния приз от 16-я Международен радиоконкурс в Братислава (1991), окачествен от специалистите като европейски фолклорен “Оскар”. Има повече от 150 записа в БНР, самостоятелни филми в БНТ, множество грамофонни плочи, аудиокасети и компактдискове, хиляди концерти в страната и чужбина. Завършила е академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и дълги години е ръководила различни любителски състави, с които е печелила златни медали и други престижни награди.

БЪЛГАРСКОТО ИЗКУСТВО НЯМА ВОДЕЩО МЯСТО В ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИИ

Брой 11 Ноември 2002г.

Едва ли е необходимо да си човек на изкуството, за да разбереш, че българската култура не е никакъв приоритет на обществото. Изпаднало в дълбока икономическа и социална криза, то мисли за всичко друго днес, но не и за онова, което поддържа българския дух и културното ни самочувствие. Трябвало най-напред да стабилизираме страната, да укрепим стопанския живот, да създадем работни места, да влезем в европейските структури... Такава теза поддържат българските управници, независимо от коя политическа сила са. А тя едва ли е най-правилната. Защото съсипаната икономика може да се вдигне на крака за 15-20 или повече години, но съсипаната култура се възстановява за векове, ако изобщо може да се възстанови. Една унищожена музикална школа например никога не може да заживее нов живот. Най-многото да се направи нещо, което да я наподобява. Но подобията са като копията - не са оригинал.

Сега често се говори, че България много е изостанала от развитите страни. И ако това е вярно за икономиката и социалния живот, за българската култура е абсолютно невярно. Аз добре познавам нашето изпълнителско изкуство, което съм представяла самостоятелно и с различни формации по целия свят. Затова имам право да го кажа ясно и недвусмислено - може нашите промишлени стоки да не са конкурентно способни спрямо онези, които се произвеждат в САЩ, Западна Европа, Япония, но изкуството...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор