Родена през 1959 г. Висше образование - българска филология във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. От 1992 г. - “Доктор по политология”. От 1996 г. е главен асистент в катедра “Политология” към УНСС. Член е на Българската асоциация за политически науки и Европейската асоциация за изследване на юношите. Сфера на научен интерес: политика и гражданеска култура, гражданско образование, гражданско общество, групи за натиск, лобизма. Има над 20 научни публикации и е автор на монографското изследване “Гражданска култура на средношколците в България”(резултати от социологическо изследване), С 1997 г.

ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е ЛОБИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗЕЦ

Брой 11 Ноември 2002г.

През последните години в съвременното българско публично пространство думи като: лобиране, лобита, лобизъм придобиха особена популярност и навлязоха в обществено обръщение. Тази словоупотреба има както позитивни, така и негативни оттенъци. От една страна лобирането се свързва с нещо модерно, със западни, европейски демократични практики, които постепенно навлизат у нас, но от друга, при това - по-често - тази дейност се асоциира с прояви на клиентелизъм, корупция, ходатайства и други подобни.
Вярно е, че в страните от САЩ и Западна Европа лобизмът съществува отдавна и там лобистката дейност също има корупционни и клиентелни аспекти, но стремежът е те да се ограничат главно със строга юридическа регламентация за сметка на позитивните характеристики. Лобизмът в утвърдените демокрации се възприема като необходима дейност за отстояване и защита на групови интереси пред държавните институции. В едно жизнеспособно гражданско общество хората упражняват конституционното си право да се сдружават помежду си в защита на свои групови интереси, цели, ценности. Лобизмът като демократична социална практика е така дефиниран и юридически регламентиран, че да не преминава в корупция и други действия, накърняващи обществения интерес.

За целите на настоящото изложение лобизмът ще бъде разгледан в в рамките на политическия процес - процесът на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови