Доцент по история на класическата и съвременната философия в СУ “Св. Климент Охридски”, основни интереси в областта на философията на Новото време, логика и теория на идеологията. Публикации на немски, руски, английски и френски. Преводач и редактор на основни трудове на Им. Кант, Г. Хегел, В. Бенямин, Фр. Ницше, М. Хайдегер, Х.-Г. Гадамер. Напоследък се занимава с изследвания по теория на съвременното общество - медии, политическа идентификация, теория на политиката.

РАЗУМНО, ДЯСНО, ЯСНО

Брой 11 Ноември 2002г.

Коментар в помощ на родната субсидиарност

Без да са много нещата, за които трябва да се благодари на Иван Костов, едно е безспорно. В едноизмереността си той е нашенската пропагандна представа за “десница” така, както Жан Виденов олицетворява “левицата”. Това ориентира сравнително ясното очертаване на позиции, иначе твърде объркани от дневни редове на обичайната конюнктура.
За удобство ще се съсредоточим в идеологически проекции на тази едноизмерност. Тук е изкусително идеологията да се разбира в първичното й - бонапартово, хегелово и марксово - значение: идеологията е превратно, лъжливо съзнание.

Поводът за това идва от едно скорошно писание на Иван Костов, което оправдава тази квалификация и я прави много по-истинска. Става дума за видимо разумен, архаично десен и сравнително ясен опит да се опише случващото се у нас в едрите категории на обществено-политически смисъл, в стила на наукообразната пропаганда и в позата на обидения аутизъм на неразбраното величие. Под неподражаемото заглавие “За смисъла в обществото” 1 , реторически напомнящо с цитати от Сенека и Унамуно за класическите озаглавявания “За природата на нещата”, Иван Костов е съставил текст, който събира в себе се почти всички идеологически фрагменти на т.нар. християн-демокрация. Тя е пренесена на родна почва, в широк и объркан исторически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови