ВЛИЯНИЕ НА ЕТНИЧЕСКИТЕ СТЕРЕОТИПИ ВЪРХУ ТОЛЕРАНТНОСТТА ПРИ ОБЩУВАНЕТО

Брой 11 Ноември 2002г.

Стереотипното възприемане на хората от различни етнически групи много често довежда до етническо напрежение и конфликти, които не са рядкост в нашето съвремие. Затова една от задачите на възпитателната работа на учителите в българското училище трябва да бъде свързана точно с това - стереотипното отношение и нагласи на учениците към представителите на другите етноси да бъдат туширани, като всеки един от учениците се възприема като отделна личност, която има своето достойнство, своите качества; като поведението и постъпките са определящи при възприемането между учениците, а не това, че са представители на една или друга етническа група.

От получените отговори в анкета с ученици се потвърждава нашата теза, че представата за една от малцинствените групи в българското общество се гради на стереотипното виждане за нея, което е характерно за по-голяма част от членовете на обществото. Повечето от отговорите се насочват към мнение, което се формира въз основа на качествата, които се приписват на членовете на тази етническа група.
В много от случаите собственото ни отношение към заобикалящите ни други хора се определя от мнението, което се споделя за тях в собственото ни най-близко обкръжение. За да бъде преодоляно това становище, което в доста случаи е стереотипно и най-тясно корелира с формираните в групата предразсъдъци, е необходимо личността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор