Инженер. Роден през 1936 г. в с. Долен, Софийско. Завършил е МГИ - специалността минно инженерство. Има и второ висше образование по специалността двигатели с вътрешно горене - МЕИ, Варна. Близо 30 години е бил преподавател по механика и зам.директор на Техникума по корабостроене и корабоплаване във Варна.

ТЕОРЕМА ЗА БЛАГОРОДСТВОТО НА ЛЕВИТЕ ИДЕИ

Брой 11 Ноември 2002г.

1. Встъпление

Настоящото изложение има за цел да обоснове с прости думи следната важна теорема (твърдение, теза): Факторът, който разграничава лявото от дясното виждане за обществения живот, не е отношението към частната собственост /че лявото е против нея, а дясното - за/, а отношението към паразитизма и насилието в обществото.

Като се стъпва на тази теорема, лесно се стига до вярната причина за изоставянето на досегашния социализъм, до очертаването на един нов смисъл на левия идеал, който го прави не само по-хуманен, но и по-жизнен от капитализма. Приемането на тази теорема може да даде неподозирана политическа енергия на левите сили, да стане най-здрава основа за обединението им.

Изложението е адресирано до всички, които милеят за левия идеал и искат да видят в по-ясна светлина неговата привлекателна същност, както и до всички, които са в неведение за тази същност.

2. Единният нравствен принцип

Още в дълбока древност мъдрите хора са формулирали единният нравствен принцип (по-нататък ще записвам само “ен-принцип”):
Прави за другите само това, което искаш и те да правят за теб! С други думи прави само добро за другите, или поне не ги засягай с нищо, но никога не им вреди (както и ти не искаш на тебе да вредят).

Този принцип е удивителен по своята пределна простота и основополагащо значение. Той разграничава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор