Професор, Доктор на историческите науки. Научните му интереси са свързани с развитието на историческите връзки между Унгария и България. Автор на десетки статии, студии и книги, между които: "Кръв по розите”, "С България в сърцето”, "Българистика, българознание, наука за България”, "Ослепяване на българите (от Самуил до наши дни)”, "Предизвикани изповеди” и др. Председател на дружеството за българо-унгарско приятелство и на Сдружението на независимите български писатели.

СТОЛЕТИЯТА ПРЕЗ НОВАТА ЕРА - ОПРЕДЕЛЯЩИ ЯВЛЕНИЯ И ТЕХНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ

Брой 11 Ноември 2002г.

Според някои изследователи ХХ век приключи преди да е завършил календарно. По силата на причинно-следствените и логически връзки ХХ в., както посочи американския изследовател Д. Лукач - започва от 1914 г., т.е. от началото на Първата световна война и продължи до края на Студената война и краха на административно-тоталитарната система през есента на 1989 г. С други думи ХХ век продължава 75 години. Безспорно определящи събития за това столетие бяха Първата (1914-1918) и Втората (1939-1945) световни войни.

Първата и Втора световни войни, както и Студената война (1946-1989) бяха онези свръхмощни разрушителни “земетръси”, които предизвикаха най-зловещите и най-високите заплашителни вълни в общочовешката история. Тези страхотни вълни се издигнаха над всичко, което човечеството познава като съдба и последици. Октомврийската революция от 1917 г., краят на колониалните империи, създаването и господството на двете свръхсили - Съединените американски щати и Съветския съюз, Студената война, разделянето на Европа и на Германия едва ли щяха да последват без Първата и без Втората световна касапници.

Към последствията на двете световни войни трябва да причислим и усъвършенстването на автоматичното стрелково оръжие, невероятното разширяване на възможностите на стария Бог на войната - артилерията. Раждането и страхотния напредък на новите Богове - бронетанковите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови