Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

ПЛЕМЕННИКЪТ НА СТАМБОЛОВ Е БИЛ ОБВИНЕН В РАЗСТРЕЛА НА РУСКОТО ЦАРСКО СЕМЕЙСТВО

Брой 11 Ноември 2002г.

Темата е сюжет не за малък разказ, а за многотомен роман, който засяга исторически събития от световен мащаб. Но в броени редове ще разкажем за съдбата на един българин. Студент в Женева, личен приятел на бащата на руския социализъм Плеханов Н. Стойнов има основание да мрази монархизма - и руския, и българския. Той счита, че неговия прославен вуйчо Стефан Стамболов е станал жертва на монархизма в България. И от този ден той “решава” да си отмъсти за него. Първата му антицарска проява е, че участва най-активно в организирането на протестен митинг против издигането на паметник на Александър II в центъра на българската столица. Този млад републиканец-социалист няма причина да се обяви против издигането на паметника на Александър II чието име с основание се е свързвало с най-голямото събитие в българската история - Освобождението от турско робство.

Поводът за тези бележки не са продиктувани от нашумялата днес царска тема, а преди всичко от това че в богатата литература за Ст. Стамболов се появи един факт - в книгата на историка Николай Иванов “Последните дни на Стефан Стамболов” /София, 1995 г., ИПК “Родина”/. Краткият текст привлича вниманието веднага. “Може само да се гадае, как руският император Николай II е посрещнал вестта за убийството на Ст. Стамболов през летните дни на 1895 г. Но императорът все още не е подозирал, каква злокобна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови