Професор, доктор на философските науки. Работи в областта на философията, социологията, етиката, политическите науки. Автор е над 200 научни публикации. Специализирал и чел лекции в Англия и САЩ. Издал е 14 книги, между които “Познание и ценности” (1979), “Личност и политика” (1988), “Глобалните проблеми и съдбата на България” (1999) и други. Директор е на Института по философски изследвания на БАН.

ПОНЯТИЕТО ЗА ТОТАЛИТАРИЗЪМ Е ДЕСТРУКТИВНА ИДЕОЛОГЕМА

Брой 11 Ноември 2002г.

Точното дефиниране на един или друг исторически период е изключително важен концептуален инструмент за неговото разбиране и обяснение. А в степента, в която една или друга интерпретация на историята винаги е служела и на определени политически и идеологически цели, то и съответните дефиниции не са само абстрактно академично занимание, а имат и важни практически следствия. Ето защо смятам, че започната от Стоян Михайлов дискусия по този въпрос, както в неговата книга “Сталинисткият тоталитаризъм”1, така и в статията му “Отново за названието “държавен социализъм”2 не би следвало да бъде пренебрегвана. В тях той се обявява против названието “държавен социализъм” и смята, че най-точната дефиниция на този период би бил “сталинистки тоталитаризъм”. Като автор, който отдавна защитава противоположна позиция и смята, че това как ще обясним миналото има огромно значение за настоящето, бих искал да изразя несъгласието си с подобна позиция.

1. За неадекватността на понятието “сталинистки тоталитаризъм”

Концепциите за тоталитаризма наблягат преди всичко на основните характеристики на политическата система на обществото. Възприятието на съществуващото до 1989 г. в Източна Европа общество през призмата на тези концепции се оказа удобно за делегитимацията на предходните режими и бе налагано масово в тези държави...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор