Проф. Ричард Рорти е смятан за най-значимия американски философ-неопрагматик на ХХ век. Известният защитник на постмодерния буржоазен либерализъм е познат у нас най-вече с книгата си “Случайност, ирония и солидарност”, публикувана от ИК “Критика & Хуманизъм”, както и с фундаменталния си труд “Философията и огледалото на природата”, публикуван през 1998 г. от издателство “Наука и изкуство”.

НУЖДАЕМ СЕ ОТ ГОЛЯМ ХАРИЗМАТИЧЕН ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ

Брой 2 Февруари 2003г.

За много леви в САЩ - в това число и за мен - Йошка Фишер е нещо като герой, ако и всъщност да не знаем кой знае колко за него. Немските ни приятели го познават значително по-добре, те могат да съдят по-диференцирано за неговите силни и слаби страни, а и по-добре да преценят какво би могло още да се очаква от него, ако той би имал повече власт. Ала вероятно си струва да се каже нещо по това как изглежда Фишер в цветущата фантазия на хора, които извличат това, което знаят за него, от случайни четива в “Ню Йорк таймс”, в “Иконъмист” и “Нейшън”. От време на време ние четем и “Шпигел” и ни радва, че Фишер, както изглежда, винаги се споменава на първо място, когато немците ги питат кой политик по тяхно мнение би трябвало да играе по-важна роля.
Американците, които се възхищават от Фишер, са тези, които хората на Буш в Белия дом ги смятат за изнежени еврофили, за изцяло непредставителни за “инстинската Америка”. Колко са изнежени си личи например вече по това, че имат високо мнение за журналисти, които формулират въпросите си към Ширак на френски. Президентът Буш пък намира за жалки такива демонстрации на знания на чужди езици. Читатели на “Ню Йорк таймс” като мен са огорчени, че американските избиратели (или поне американският Върховен съд) избраха президент, който изглежда изпитва искрено презрение към интернационално мислещи хора.

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор