О. з. полковник. Роден е на 3 март 1933 г. в с. Пирин, община Сандански. Завършил е педагогическа гимназия, военно училище, военна академия “Г. С. Раковски” и генералщабна академия “Ворошилов” в Москва. Като военен специалист, в продължение на 38 години служи в Българската армия, преминавайки последователно през войсковата част, съединението, оперативните обединения, генералния щаб и щаба на ОВС на Варшавския договор. Участвал е в разработването на редица ръководни документи, отнасящи се до подготовката и боеспособността на българската армия. От 1992 г. е пенсионер.

АГРЕСИЯТА СРЕЩУ ИРАК - НОВОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ СВЕТА

Брой 2 Февруари 2003г.

Започнах все по-често да си задавам въпросите: накъде върви светът? Вярна ли е посоката, в която той се насочва? Съответства ли очертаващата се посока на развитие на въжделенията на народите в началото на ХХI век?

Предизвикателството за възникващите въпроси е, преди всичко онова, което днешната американска администрация налага на световното обществено мнение - обявяване на нов пореден враг на света - тероризмът и оправдаване на войната срещу него в Афганистан, обявяване на Ирак и ръководството му за опасен враг на САЩ и предприемането на широкомащабна подготовка за война срещу иракския народ. Изглежда според тях гладът и недохранването на милиарди жители на планетата не представляват опасност за съществуването на нормален политически климат, остават извън полезрението им, въпреки че САЩ е една от страните, които в наши дни налагат сериозен отпечатък върху посоките за развитието на човешкото общество.

При такова развитие на нещата не отиват ли в небитието надеждите на народите, особено тези от Европа и Азия след премахването на Берлинската стена и предприетите стъпки от бившия Съветски съюз, САЩ и другите големи страни за ликвидиране последствията от Втората световна война, за премахване на възникналия и просъществувал 45-години период на студена война, за преминаване към едни мирни години на междудържавни отношения, за насочване...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови