Професор, доктор по икономика. Завършил е СУ “Климент Охридски”. Доктор по икономика през 1958 г., доцент през 1966 г., професор в Научно-изследователския институт по профсъюзни проблеми към ЦС на БПС (1980 г.), хонорован професор в СУ “Св. Климент Охридски” (1984-1989 г.). Съавтор на научни трудове, между които “Икономика на България”, том 5 (1977 г.), “100 години българска икономика” (1978), “30 години икономика на НРБ” (1974 г.) - отговорен редактор акад. Н. Попов; “Экономики социалистической Болгарии” (Москва, 1976 г.). Публикувал е в различни списания и вестници.

КАК ТЕРОРИЗМЪТ ДА СЕ ОПРАВДАЕ

Брой 2 Февруари 2003г.

Няма съмнение, че това грозно явление, развихрило се през новия век трябва да бъде спряно. Върхът бе терористичния акт на 11.IХ.2002 г., когато загинаха хиляди невинни хора и принудиха американците и останалите миролюбиви народи да потърсят начин да възпрат насилието. Но доколкото през цялата своя история Америка никога не е била обект на нападение от чужди сили, шокът от този смъртоносен удар предизвика толкова силна реакция, че вместо да се потърси трайно решение, водещо до изкореняване на тероризма, правителството на САЩ се хвърли в борба за залавянето на ръководителя на терористичната организация Ал Кайда - Бен Ладен. Въпреки че с нахлуването в Афганистан властта на талибаните бе пометена, но нито Ал Кайда, нито техния вожд бяха разгромени напълно.

Съгласен съм, че невинните жертви трябва да бъдат отмъстени. Но как това да сторим? Още Марк Аврелий на времето казваше: “Истинският начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него”. Да се счита, че с разгрома на терористичните организации и убийствата на техните ръководители и подбудители ще се сложи край на тероризма, е наивно. Та нали подобно отмъщение поражда нови отмъстители и нови убийства? Толкова ли е трудно да се разбере, че първопричина за терористичните актове бе истинския геноцид, на който бе подложен палестинския народ от страна на Израел? Не е ли време президента Буш да осъзнае,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор