Математик-информатик, завършил СУ “Св. Кл. Охридски”. Работил е като научен сътрудник в Института по строителна кибернетика. Впоследствие дълги години е бил в българските специални служби. Работил е в сферата на информационните системи, анализа и по проблемите на вътрешната сигурност. Секретар на МВР от 1995 до 1997 г. Понастоящем е член на ВС на БСП и се занимава с въпроси на информационната дейност и политическите анализи.

НЯКОИ ВЪПРОСИ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Брой 2 Февруари 2003г.

Защитата на българската национална сигурност е сред първостепенните приоритети в дейността на партиите, парламента, президента, правителството и обществото. След 11 септември 2001 г. тези приоритети се реализират в нови условия. Какво може да се очаква занапред, какви са проблемите и прогнозите в тази сфера?

Няма никакви индикации, че в близко бъдеще страната ни може да стане обект на военна агресия от друга държава (или група държави). Това обаче не е повод за самоуспокоение.
В променящите се условия проблемите на българската национална сигурност трябва да се разглеждат като резултанта от влиянието на три основни групи фактори - регионални, глобални и вътрешни. Самата постановка не е нова, но сложността на прилагането й нараства заради многовариантността на тези фактори.

Балканският полуостров (и особено западната му част) е и по всичко личи, че и през следващите години ще продължи да бъде най-несигурният регион в Европа. Рисковете за сигурността на балканските държави идват от:

- сложното развитие на отношенията между геополитически и глобални фактори, влияещи в региона;

- запазващият се конфликтен потенциал в някои от тях и помежду им (най-вече на етническа и религиозна основа);

- нерешени проблеми, характерни по принцип за ХIХ век - формиране на нации и стремеж към създаване на нови държави, респективно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови