Завършил е технология на машиностроенето и металите във ВИММЕСС Русе. Научната му работа е в областта на пластичната обработка на металите. През 1983 г. специализира Инженерно-стойностен анализ в гр. Гданск - Полша, в която област работи в България и бившия СССР до 1990 г. Народен представител в 7 ВНС и 38 ОНС. Председател на Комисията за защита на конкуренцията от юли 1991 г. до декември 1997 г.

ДЕМОКРАТИЧНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ - ТОВА Е СОЦИАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ

Брой 2 Февруари 2003г.

Провалът на системата на съветския комунизъм в цяла Източна Европа отвори дискусията за “края на социализма”.Съмнението за неговия край се разпространи и сред тези, които никога не са били склонни към смесване на понятията и винаги са разбирали, че има различие между демократичния социализъм и това, което комунистите представяха за “социализма” и че тази разлика е принципна. Когато говорим за това, че понятието “социализъм” е пострадало от историческия банкрут на съветския модел, трябва да отчитаме, че това понятие не зависи от това, какъв смисъл се влага в него от тези, който го прилагат в практиката, а само от това, че почти всички комунистически партии от Източна Европа се прекръстиха в “социалистически” и най-вече, че бившата СЕПГ на ГДР се прекръсти на партия на “демократичния социализъм”. Затова независимо от тяхното прекръстване, днес обществата в тези страни трябва да получат еднозначен отговор на въпроса за степента на демокрацията, която тези партии са приели и за това в каква степен тези партии са се отказали от догмите и до колко сериозно и достойно се доверяват на поврата, който те осъществяват.

Отговорите на тези въпроси, трябва да разсеят съмнението, че в хода на този преход, е възможно да се промени понятието “демократичен социализъм”, че то може да се подложи на изкривяване и да се извърши...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови