Димитър Дичев има висше икономическо образование. Като журналист е работил в Българската телеграфна агенция и окръжния вестник в Ловеч. Публикувал е десетки разкази, очерци, есета и статии в столични и местни вестници и списания. Със свои творби участва в литературните сборници “С дъх на люляка”, “С пламъка на септември” и “Хоризонти”, на които е и съставител и редактор. Член е на Съюза на българските журналисти.

СТРАНИЦИ ОТ ЛЕТОПИСА НА ПАРТИЙНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ В ЛОВЕЧ

Брой 2 Февруари 2003г.

Разпространението на социалистическите идеи в Ловеч започва в началото на 90-те години на ХIХ век, когато жителите му още живеят под въздействието на революционните традиции отпреди Освобождението. Дейността на Васил Левски и Ангел Кънчев все още е жива в съзнанието на хората. Първи пионери на Марксовия социализъм в града стават Тодор Луканов, Петко Динов, Дойчин Петров и др.

През 1893 г. в Ловеч има вече толкова съчувственици на създадената през 1891 г. от Димитър Благоев социалдемократическа партия, че когато в края на април или началото на май Димитър Благоев посещава града, по негов почин се основава социалистическа дружинка, която официално се присъединява към социалдемократическата партия на 25 август 1893 година. Затова свидетелства писмото, изпратено до общия съвет на БСДП. В него между другото се казва: “На 25 август в редовното си заседание дружината единодушно реши да се съединим като подадем братски ръката си на другите дружини и като застанем под червеното работническо знаме на Българската социалдемократическа партия, да действаме според програмата и организацията й”.

Пропагандирането на социалистическите идеи се извършва главно сред чираците, калфите и по-будните ученици, но полицията скоро я разкрива, арестува членовете й и нейната дейност замира.

През пролетта на 1895 г. в Ловеч е образувано социалистическо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор