Писател, член на СБЖ, СБП, Съюза на учените в България. Издал е 17 книги - художествени и художествено-документални, между които - романизованите биографии на Цоно Матов и Янко Забунов, “Открадната победа” - етюди за дипломацията и шпионажа по време на Руско-турската война 1877-1878 г., “Слушайте човешката съвест”, “Многото имена на любовта”, “Необятна като сърцето”, “Отвъд Десетте божи заповеди” и др. Публикувал е повече от 2000 статии, очерци, репортажи, литературно-критични изследвания. Има преведени произведения в Русия, Полша Чехословакия, Узбекистан, Туркменистан, Киргистан и др. Работил е в Радио София, в сп. “Художествена самодейност”, редактор, зам. главен и главен редактор на сп. “Българо-съветска дружба” (1970-1991), ръководител на групата по история в БЗНС (Единен) през 1991-1992 г.

РАЗДИРАЩА ДУШАТА КАРТИНА

Брой 2 Февруари 2003г.

Протоиерей Вакх Гуриев
Из “Писма на свещеника от похода 1877-1878 година”

Повече от три десетилетия проучвам историографията на Руско-турската война през 1877-1878 година. Освен няколкостотинте тома с официални изследвания, стигнах и до неотдавна забраняваните и все още малко достъпни архиви в някогашния “Азиатски департамент” (основен раздел на Руското министерство на външните работи). За моя изненада повечето от дипломатическите документи не са останали тайна за българските изследователи на това епохално събитие от 19-ото столетие. Значителна част от тези архиви използвах и аз в книгата си “Открадната победа “(Военно издатество, 1988 г.)

Разбира се в една книга не може да намери място всичко, та макар и то да носи уникален характер. Убеден съм, че именно такава оценка заслужават и Писмата на свещеника Вакх Гуриев, които е отпечатало в 7 книжки през 1880 г. популярното списание “Русский вестник”, издавано от известния публицист и писател Михаил Катков.

Протоиерей Вакх Гуриев е назначен за свещеник в лазарета на Западния отряд през септември 1877 година. В продължение на цяла година той изпраща писма в Русия. Написани с много жив и емоционален език те съвсем правдиво представят събитията от този период. Чрез тях могат да се проследят много от най-важните сражения, в които вземат участие главно двата полка...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор