Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

СТАЛИН НЯМА ОСНОВАНИЯ ДА КРИТИКУВА БКП ЗА СЛАБО УЧАСТИЕ В ИСПАНСКАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

Брой 2 Февруари 2003г.

1937
Г. Димитров съобщава, че на 15 март 1937 г. Сталин в присъствието на членове на ПБ - Молотов, Каганович, Ворошилов и Микоян, и на представители на Испанската и Италианската компартии прави забележка на Г. Димитров за слабо участие на българите в Испанската гражданска война. Сталин търси причините за това. “Ще поръчаме на академията, казал той иронично, да проучи този въпрос.”
ЦПА, ф. 146, оп. 2 а. е. 3 л. 39.

Считаме, че Сталин не е имал основание за това си твърдение. Ето и някои факти за нашия български принос в защита на Испанската република.

Има събития, които макар и да стават в една страна, привличат вниманието на цял свят. Такова знаменателно събитие беше гражданската война в Испания през 1936-1939 г.
На 18 юни 1936 г. испанската реакция вдигна контрареволюционен фашистки бунт срещу правителството на Народния фронт. Хитлер и Мусолини взеха страната на бунтовниците и организираха въоръжена интервенция срещу законното правителство на Народния фронт. Антифашистките сили в цял свят застанаха в защита и подкрепа на Испанската демократична република. Разгърна се мощно антифашистко доброволческо движение в цял свят. На фашизма трябваше да се даде организиран въоръжен отпор.

На 14 септември 1936 г. в тихото провинциално градче Албасате - Централна Испания, пристигна първата колона интербригадисти. Тук беше и Генералният щаб на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови