АМЕРИКАНСКОТО ИЗДАНИЕ НА ДНЕВНИКА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ

Брой 9 Септември 2003г.

През настоящата 2003 г. дневникът на Георги Димитров продължи да разширява географския обхват на читателската си публика. Това явление - международният интерес към дневниковите записи на българския комунист, е феномен за нашето време и заслужава специално внимание, а и обяснение.
По времето, когато книгоиздаването в България изживяваше трудно прехода си от идейни (или идеологически), образователни, научни или художествени задачи към чистата пазарност, през 1997 г. на книжния пазар в България най-после се появи “Дневникът” на Георги Димитров. Заслугата беше на Издателството на Софийския университет “Св. Кл. Охридски”, изданието беше изключително луксозно и внушително, също както и цената му (нямам намерение да я припомням, тъй като при бързо променящата се стойност на лева през онези години вече загубихме ориентация).

Изглеждаше, че “Дневникът” е обречен да се реализира в държавните библиотеки и сред тесен кръг от професионални историци-ентусиасти, за които цената на търсената книга няма значение. Но пътят на “Дневника” се оказа малко по-различен от очакванията - за период, който не надхвърляше 3-4 години, тя изчезна не само от книжарниците, а и от складовете на университетското издателство.

Първото обяснение за показания интерес беше нормално - дневникът на Георги Димитров се беше превърнал в мит не само за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор