Професор, доктор на философските науки. Завършва висше юридическо образование в СУ “Кл. Охридски” през 1950 г. Бил е преподавател по философия в различни ВУЗ-ове. От 1961 г. е в Института по философия при БАН. Професор е от 1970 г. Автор на повече от 30 монографии, книги и учебници и на над 600 студии, брошури, статии и др. Работи в сферата на религиознанието , ритуалистиката, етнологията и политологията. Има издадени трудовена различни езици.

ИСЛЯМЪТ, ИЗРАЕЛ И КЮРДИТЕ

Брой 11 Ноември 2003г.

Темата на тази статия е избрана целенасочено, за да покаже не само сходните черти и моменти между трагизма на евреите и този на кюрдите с българския трагизъм в определени периоди от народностно-националната ни история, но и несъстоятелността на сакрализацията или сатанизацията на която и да е религия - юдейска, християнска или ислямска.

I. За злободневната актуалност на темата

Малко или много евреите са “вечен спътник” на народностната и националната ни история, особено на третата българска държава - буржоазна, социалистическа и постсоциалистическа. Когато изследователят се зарови в статисти ческите данни, отразяващи Преброяване на населението в следосвобожденска България, той ще забележи един знаменателен факт: евреите нарастват системно и относително бързо. ако към 1 януари 1881 г. те са били 14 342 души, към 31 декември 1900 г. те вече са 33 661, към 31 декември 1926 г. - 45 558, за да достигнат към 31 декември 1934 г. 48 398.

Фактическото суспендиране на Търновската конституция от цар Борис III и особено антисемитското законодателство и практики на неговите режими обаче принуждават немалко евреи да емигрират. По-точно, около 5000 напускат българската си родина и евреите намаляват на 43 335 (1946 г.). Радикалната промяна на политиката ???евреите у нас (отмяната на антисемитските закони, укази и наредби: снемането на ограниченията за вътрешна и външна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови