ИЗБОРИТЕ КАТО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

Брой 11 Ноември 2003г.

По всяка вероятност темата за приключилите местни избори още дълго ще запълва коментарните рубрики. Част от явленията и процесите, загатнати по време на изборите, ще се проявяват и развиват и в обозримото бъдеще.

Какво се случи?
Формално левицата спечели изборите, но се самоопредели като морален губещ. Управляващата формация формално загуби изборите, при това катастрофално, но се чувства като морален победител. СДС и като цяло десницата също загуби изборите, но по публичното им поведение не личи да оценяват по този начин резултата. ДПС се самооценява като големия победител, като успех възприемат участието си в изборите и редица малки партии, които придават пъстрота на политическата панорама по места.

Кой какво демонстрира на изборите?
Левицата показа разединеност, господство на личните пристрастия над общото, неумение да прави политически компромиси в името на голямата цел – спечелването на изборите. Десницата - тъкмо обратното, демонстрира умение да загърбва личните вражди и да се обединява компромисно в името на целта. Няма значение дали са гласували с отвращение или по друг начин, няма значение дали дясното обединяване е принципно или устойчиво, важното е, че то постигна целта си. Ако трябва да бъдем честни, десницата предложи умение да упражнява властта, докато за левицата този въпрос остана открит - е ли тя способна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор