Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ЛЕВИЦАТА СЛЕД ИЗБОРИТЕ. КАКВО ПРЕДСТОИ?

Брой 11 Ноември 2003г.

Отговорът на въпроса “Какво предстои на левицата след изборите?” е лесен. На левицата й предстоят нови избори -
парламентарни. Всеки опит да се формулира по-сложен отговор от рода на “изработване на ляв модел на управление” или “чувствително подобряване на живота на българите след спечелването на парламентарните избори” ще бъде плод на теоретични упражнения, които не отчитат икономическите и политически дадености, т.е. заместват реалното с желаното нереално.

Ето един основен аргумент срещу концептуалните отговори. Предписаната ни от международните финансови институции философия на управление е ясна, категорична и непозволяваща импровизации. Тази философия се прилага безкомпромисно към всички слаби страни, които постоянно се нуждаят от външни заеми. Тъй като редовното постъпление на тези заеми осигурява стабилност на управлението, никоя политическа сила не би си позволила непослушание. Една политическа сила си позволи автономно мислене, връщайки два милиарда долара дълг, без практически да взима нови заеми, и безславният край на нейното управление е известен на всички. Става дума за Демократичната левица през 1995 и 1996 година.

Елементите на тази налагана отвън и приемана отвътре философия са ясни: макроикономическа финансова стабилност при почти нулев бюджетен дефицит, тотална приватизация и което може...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор