Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос на возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ДИАГНОЗАТА "БТК"

Брой 6 Юни 2002г.

След броени дни ще бъде продадена Българската телекомуникационна компания. Редом с „влизането в НАТО“ тази продажба беше основен клиент на официозната пропаганда за обезпечаване. Тази пропаганда си постави за цел да ни внуши, че преминаването на БТК в частни ръце е страхотно необходимо за икономиката ни, а осъществяването на сделката – трудов героизъм на правителството. Защо? Това не беше обяснено. И не е необходимо. Добрата пропаганда затова е добра, защото набива в главите аксиоми, а не се занимава с формулирането на теореми, които изискват знания, разсъдък и интелигентност.

„Държавата по дефиниция е лош собственик и БТК ЕАД въпреки чудесните си резултати не представлява изключение“ заяви авторитетно Николай Николов – заместник-министър на транспорта и съобщенията, ресорен за БТК.

Резултатите наистина са чудесни. През 1999 г. печалбата на дружеството е 96 млн лева, през 2000 г. – 132 млн, през 2001 г. – 200 млн лева. Как един лош собственик постига тези чудесни резултати, не е ясно. Ресорният не смята за необходимо да отговори на този въпрос, защото знае дефиниции. Тези дефиниции обаче са от неолибералните учебници, а не от обществената практика. Последната показва, че в редица развити страни държавата не бърза да се разделя със собствеността си в ключови отрасли като пощите и телекомуникациите. Когато една учебникарска...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор