Ивайло Христов е роден през 1970 г. в Горна Оряховица. Завършва българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” От 1997 г. е редовен аспирант към Института по литература при БАН, а от 2001 г. е научен сътрудник - доктор. Автор е на 4 книги: “Йордан Стубел” - монографичен очерк (2001), с която става лауреат на литературната академия “Южна пролет” - Хасково (2002), “Леда Милева” - литературна анкета (2000), “До зората на живота” - книга за Леда Милева (2003), “Николай Хайтов” - монография (2004), отличена с националната литературна награда “Николай Хайтов”.

БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СЪДБА В ТВОРЧЕСТВОТО НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

Брой 12 Декември 2004г.
В съвременната българска литература има творци, надарени с не по-малко забележителен ум и талант от Николай Хайтов, но няма автор с толкова ясно и силно изразено национално съзнание, автор, който така затрогващо и страстно да обича своята родина, да отстоява националните ни идеали, и който приживе да се радва на всенародна любов.

В редица свои статии и интервюта Николай Хайтов открито заявява, че е родолюбец, патриот, националист “и преди, и сега”, че това е “нормалното му агрегатно състояние”. Възпитан в обич към България, при него патриотизмът е съдба, израз на гореща любов към отечеството, към българския народ и българската земя. На върха на ценностната система на Николай Хайтов е обичта към родината, а способността да пожертваш нещо от себе си за нея - висша добродетел. Едва ли има български писател, за когото формулата на родоотстъпниците “Ubi bene ibe patria” (“Където е добре, там е родината”) е толкова органически чужда. Думите на Димчо Дебелянов: “Знай, че един човек, който не обича родното си място, е загубен човек” са залегнали в същината на характера и светоусещането на Николай Хайтов. Творчеството му - създадено в повечето случаи на документална основа - синтезира търсенията на историка, етнографа и художника. То е изпълнено с духа на България, превръщайки нейната съдба в своя лична болка, в микрокосмос, където се оглеждат общонародни, общонационални,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови