Искра Баева е доцент по съвременна световна история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите „Източна Европа след Втората световна война 1953–1956 г.“, „Българските преходи 1994-1999 г.“ и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993-2000 г.).

ВАРШАВСКОТО ВЪСТАНИЕ ОТ 1944 Г. В ИСТОРИЯТА

Брой 12 Декември 2004г.
Варшавското въстание е едно от знаменателните събития на Втората световна война - то е най-голямата военна акция на нелегална парамилитарна сила срещу германската военна мощ и продължава повече от два месеца. Най-характерно за Варшавското въстание обаче не са военните му аспекти, а силният му политически привкус, който го прави събитие не толкова във войната срещу Третия райх, колкото проблем в отношенията между държавите от Антихитлеристката коалиция. Затова Варшавското въстание е използвано като повод за противопоставяне още при зараждането на Студената война в заключителния етап на Втората световна война, както и в целия следвоенен период, та чак до ден днешен - през това лято Варшава тържествено отбеляза 60-та годишнина от въстанието, но със силни антируски/съветски чувства. Именно с политическия си аспект Варшавското въстание остава в световната история, докато в полската се вписва с трагичните краски на поредното от големите полски надигания в борба за свобода, коствали живота на стотици хиляди поляци и огромни разрушения.

Съвсем накратко ще представя пред читателите на сп. “Ново време” целите, протичането и трагичния край на въстанието.

Когато през 1944 г. най-после идва времето за освобождаване на Полша от германска окупация, става пределно ясно, че горещите надежди, обърнати към западните полски съюзници (да не забравяме,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор