Роден е през 1971 г. в Добрич. Завършва ВИПОНД, магистър по право. Притежава магистърска степен по специалността “Сравнително конституционно право” и от Правния департамент на Централноевропейския университет в Будапеща, докторант по “Наказателен процес” към Института за правни науки на БАН. Има собствени академични разработки и участия, организирани от Правна инициатива за обучение и развитие и Центъра за обучение по европейско право (София). В момента е адвокат в адвокатска кантора “Консултлекс”, София.

ОКУПАЦИЯТА НА ИРАК И ИНСТИТУТЪТ ЗА “ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА”

Брой 2 Февруари 2005г.
Настоящото изложение следва три основни линии на анализ:
I. Първата част задава международноправната квалификация на американската инвазия в Ирак и най вече на последващата окупация. Въпросната оценка има качеството на “преюридициален факт” по отношение на останалите две нива на анализ.

II. Вторият кръг от въпроси изследва в критичен дискурс българската позиция и поведение по отношение “Втората война в Залива”.

III. С оглед изразеното и аргументирано становище за неправомерността на инвазията, съответно на българските действия по нейното улесняване и за стабилизиране на резултатите от същата, фокусът се премества върху основния проблем за статията - отговорността на българската държава спрямо пострадалите от неправомерната политика български граждани. Под “пострадали” се имат предвид военнослужещите, ранени при изпълнение на служебния си дълг на иракска територия, но в изпълнение на неправомерни заповеди, близките на тези ранени и най - вече на загиналите на иракска територия военнослужещи. Фактическото основание за повдигане на тези проблеми е тъжната равносметка от самоубийствената атака, осъществена от терористи - камикадзе в Ирак на 27.12.2003 г. срещу настанения български батальон в Кербала в база “Индия”.

I. Правно-фактическа оценка на окупацията в Ирак.

1. През последните месеци станахме свидетели...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови