Доцент, доктор по икономика. Роден 1947 г. Завършил УНСС, специалност “ Международни икономически отношения”. Работил е като научен сътрудник, директор на Информационния център на МВТ, ген. директор на Института по търговия, съветник в посолството на РБ в РФ и ген. директор на Центъра на промишлеността на РБ в Москва. Преподавател в УНСС, ВСУ и други университети. Зам.-председател на центъра за политологически изследвания “ЕВРАЗИЯ”.

ГОЛЯМАТА ГЕОПОЛИТИКА НА ГЛОБАЛНИЯ ТЕРОРИЗЪМ

Брой 2 Февруари 2005г.
Защо тероризмът се превърна в главно предизвикателство на ХХI век? Защо и миролюбиви страни като България и нейни граждани стават обект и жертва на тероризма? Тези и други въпроси, свързани с глобалния тероризъм, стоят на дневен ред и чакат своя отговор. И най-важният от тях: какви са шансовете да бъде решен проблемът с глобалния тероризъм във времето? И въпросите, и отговорите се крият в голямата, световна геополитика!

Преди всичко за генезиса на глобалния тероризъм. Два основни тезиса могат да бъдат посочени.

Първият тезис се крие в разшифроването на архиетипа на съвременния, глобален тероризъм. По-правилно е да го наричаме геополитически тероризъм от гледна точка на възникване, еволюция и позициране понастоящем в световната геополитика. Началото на глобалния тероризъм е забулено в тайните на специалните служби на водещите световни сили (главно на СССР и САЩ) по времето на студената война.

Ядрената мощ на двете суперсили е възпиращ фактор да се използва войната като крайно средство на геополитически сблъсък! Въпреки немалкото регионални военни конфликти, инспирирани главно от тях! Това ги принуждава да изтеглят противоборството между тях в геополитически пространства, където прякото военно съприкосновение се свежда до минимум. Най-удобни са двата “полумесеца (вътрешен и външен)”, географски маркирани от Близкия, Средния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови