Работи в Министерството на културата. Занимава се с проблемите на културната интеграция, културния мениджмънт и културната антропология. Член е на Съюза на българските писатели. Носител на Годишната литературна награда на Съюза на българските писатели за 2002 г. за публицистика. Автор на 190 книги, сред които: “Славеят на Родопите”, “Тревожен оптимизъм”, “Преминаване”, “Животът заедно”, “Културна интелигенция и междуетническа толерантност”.

ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН СБЛЪСЪК. РЕЛИГИЯ. ТЕРОРИЗЪМ

Брой 2 Февруари 2005г.
Съвременният свят живее под знака на глобалния тероризъм. Това означава, че светът е разделен на две части, всяка една от които вижда опасност за своето съществуване и оцеляване в лицето на другата. Сам по себе си този факт предполага нов подход, по-различен от този, с който сме свикнали през последните десетилетия, за чието формиране голяма роля играят редица фактори.

Например според Збигнев Бжежински терористичните актове в света произтичат в известна степен от културни и религиозни различия. Той смята, че тези различия трябва да бъдат отчетени и смекчавани в границите на възможното. А главната теза на Самюъл Хънтигтън е, че “културата и културната идентичност, която в най-широк смисъл е цивилизационна идентичност, формират моделите на обединяване, дезинтеграция и конфликти в света от времето на Студената война”. Той предполага, че в “периода след Студената война най-значимите различия между народите вече не са от идеологически, политически или икономически характер, а от културно естество.”

Конфликтът между културите по същността си е конфликт на различни интереси, светогледи и ценностни системи. Известно е, че различните цивилизации имат различни приоритети по отношение на гражданите и на държавата, на правата и задълженията, на отговорностите, на свободата. Разликите в приоритетите в крайна сметка определят и основополагащата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови