Предлаганата статия е публикувана в сп. “Международна революция”, бр. 339 от октомври 2003 г., издание на френската секция на Международното комунистическо движение.

АЛТЕРГЛОБАЛИЗМЪТ - ОТРОВА ЗА ПРОЛЕТАРСКАТА ПЕРСПЕКТИВА

Брой 2 Февруари 2005г.
МКД е основано през януари 1975 г. Негови основатели са групите “Международна революция” от Франция, “Световна революция” от Англия, “Интернационализъм” от САЩ, “Международна революция” от Италия и “Пролетарска акция” от Испания. По-късно в движението се включват организации от Белгия, Германия, Швейцария, Холандия, Австралия, Мексико, Швеция и Индия.

МКД смята себе си за продължител на делото на Международната работническа асоциация (1864-1876), Социалистическия интернационал (1889-1914) и Комунистическия интернационал (1919-1928). През 2001 г. провежда своя ХIV конгрес.

Членовете на МКД определят себе си като автентични комунисти, привърженици на класическата марксистка теория за класовата борба. Отхвърлят както капиталистическия строй, така и сталинизма.

Международното комунистическо движение разглежда традиционните комунистически, социалистически, лейбъристки, троцкистки, маоистки, анархистични и синдикални организации като “леви оръдия” на буржоазията. Отхвърля тероризма като безперспективен. Обявява се за световна комунистическа революция, която ще унищожи националните граници и пазарните отношения, налагайки световна диктатура на пролетариата.

Без да споделяме тезите, изложени в статията, преценихме, че ще бъде полезно да представим на читателите на сп. “Ново време” мостра на възможно най-крайното теоретично...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор