Проф. Васил Проданов е доктор на философските науки. Работи в областта на философията, социологията, етиката, политическите науки. Автор е на над 200 научни публикации. Специализирал и чел лекции в Англия и САЩ. Издал е 14 книги, между които “Познание и ценности”(1979), “Личност и политика”(1988), “Глобалните проблеми и съдбата на България” (1999), “Насилието в модерната епоха” (2003) и др. Директор е на Института по философски изследвания при БАН.

ТРЯБВА ЛИ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА МОРАЛА И ВЪЗПИТАНИЕТО?

Брой 4 Април 2005 г.
1. Пренебрегването на ценностите и възпитанието в държавната политика

През последната година България бе шокирана от серия убийства, извършвани от деца спрямо деца, от момичета, които нападнали хора, от фрапантни случаи на детска жестокост и отклонено поведение. За съжаление това остава само временна, шокираща вестникарска сензация и толкова. А всъщност тя е външната и сензационна форма на крайните резултати от един процес, характерен през последните петнадесет години - пълното изоставяне и пренебрегване на социализиращите и възпитателни функции на обществото спрямо младото поколение, оставяне на процесите на самотек.

Напоследък изчетох голямо количество изследвания и документи за нашето образование през последните години. Това, което ме шокира, е, че почти не открих там проблема за възпитанието. На образованието се гледа като на технологии, институции, критерии и пр., но проблемът за ценностите и формирането на личността отсъства. През периода на т. нар. образователни реформи възпитанието просто е изпаднало от дейността на образователната система, която винаги е имала две страни - образование и възпитание. Реформата на образованието през последните петнадесет години се движеше в посока на пренебрегване на ценностите и формиране на тяхна основа на определени качества в процеса на възпитание. Липсва държавна политика и...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор