Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ “Св. Климент Охридски”, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците “Банков контрол”, “Данъчен и митнически контрол”, “Теория и история на парите и кредита” и др. Член е на работните групи, изготвили през пролетта на 1995 г. Закона за Сметната палата, както и неприетите два проектозакона от ХХХVI НС година по-рано.

ВЪНШНИЯТ БЮДЖЕТЕН КОНТРОЛ В БЪЛГАРИЯ

Брой 9, Септември 2005 г.
Контролен орган за външен бюджетен контрол (одит) не само у нас, но и в страните от ЕС и в повечето развити страни в света е Сметната палата (СП). Тази контролна институция през настоящата 2005 г. отбелязва десет години от възобновяване на функционирането си. Тя е основана през 1882 г. и закрита през 1948 г. Предвиждаше се при изготвянето на закона Сметната палата да стане стожер на държавността в Република България, а укрепването на бюджетната дисциплина - част от моралните норми на съвременния български гражданин, но в крайна сметка това не стана и тя досега не отговори на обществените очаквания. Повод за този анализ не е само изборът на нов състав на Сметна палата през април 2005 г., в т.ч. и нов председател, а и дълго отлаганите належащи промени в българското законодателство в областта на съставянето, изпълнението и контрола върху бюджетните средства. 40-ото НС, след като приеме най-неотложните закони за присъединяването ни към ЕС, трябва да приеме през 2006 г. нов Закон за устройството на държавния бюджет и нов Закон за Сметната палата, които да кореспондират с променените реалности в Република България като бъдещ пълноправен член на ЕС.

Изборът на нови членове на СП премина някак си незабелязано, тъй като бе непосредствено преди парламентарните избори на 25 юни 2005 г. Това, че не е обект на “нездрав медиен интерес”, до известна степен е в полза на институцията,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор