Жорж Хадат е роден през 1936 г. в Бейрут, Ливан. Започнал е политическата си дейност през 1949 г. като член на комунистическата партия. През 1962 г. завършва ВПШ на БКП в София. Между 1952 и 1987 г. по политически причини многократно е арестуван и затварян. През 1958 г. участва във въоръженото въстание в Ливан срещу марионетния режим на бившия ливански президент Камил Шамуун. През 1964 г. е изключен от компартията в Ливан заради коренни разногласия. Съдействал е на ливанското национално движение и палестинската национална съпротива. Има стотици статии, много от тях са събрани в книги. От 1991 г. живее постоянно в България. Член е на Съюза на ливанските писатели и на УС на асоциацията на ливанците в България.

ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ КОРЕНИ НА ТЕРОРА

Брой 9, Септември 2005 г.
САЩ все още живеят в атмосферата на шока, на който бяха подложени по време на атентата от 11 септември 2001 г. Целият свят бе ужасен от човешките и материалните щети, причинени при този внезапен удар, отнел живота на невинни хора, чийто брой, както обявиха американските власти, достигна няколко хиляди.

Според коментаторите тази операция превъзхожда по “тероризма си” подпалването на германския Райхстаг през 1933 г., извършено от хитлеристите, за да стегнат в своя юмрук Германия при подготовката на войната. По вероломство и брой на човешки жертви тя превъзхожда и внезапното японско нападение, което потопи американския флот в Пърл Харбър през 1941 г. и стана пряка причина за въвличането на САЩ във Втората световна война.

Аналитиците са единодушни, че политическата история на Америка в частност, а и на целия свят, след този ден няма да се върне по никакъв начин към това, което беше преди него.

В тази касапница се пресичат две неразделно свързани помежду си измерения:
• комплексно-операционно измерение, представлявано чрез стратегическите, политическите и икономическите мотиви, цели и резултати.
• по-обширно, по-значително измерение, т.е. човешкото, морално-политическо измерение.

Инструментариум

След 11 септември 2001 година американската администрация издава веднага някои предварително готови или полуготови...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови