Доцент Мария Пиргова е завършила философския факултет на Московския университет. Доктор по политология. Преподава в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала в Германия и Франция. Автор на две книги и много научни публикации.

ЗА ФОРМИРАНЕ НА ПОЛИТОЛОГИЧЕН ПОДХОД КЪМ ГЛОБАЛНИТЕ ПРОЦЕСИ

Брой 12, Декември 2005
1. Глобализацията като научен проблем

Научният проблем глобализация като нова реалност на човешките отношения е все още ново изследователско поле. Главоломното нарастване на литературата по въпроса изисква изследователска смелост и съзнание, че хвърляш поредната капка в морето. Заедно с това предизвикателството е голямо и желанието да си част от една изследователска общност те кара не само да четеш, но и да пишеш. Приемам писането си като участие в огромен „глобален” дебат, но и със съзнанието, че го водя от дискурса на собствената си камбанария. Затова ще посоча ползваните от мен източници - български, руски, немски и англосаксонски - без ни най-малки претенции за изчерпателност. В хода на разсъжденията си ще илюстрирам една възможна типологизация на изследователските подходи към глобалността и ще се опитам да обоснова необходимостта от излизане от някои стереотипи на модерността. Самото преодоляване на тези стереотипи води до създаване на нови методологически подходи към глобалния свят, които са обект на заниманията ми, но изискват и задълбочена и пространна аргументация.

Необходимо е да се подчертае, че основна характеристика на мисленето на глобалните процеси е разчупването на модерните стандарти от всички посоки - факт е, че класическата рационална парадигма на анализ е отхвърлена до голяма степен и наред със...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Nikola Cholakov 2006-05-31 12:09
Политическият подход, съобразен с останалите, трябва да даде простор на равнопоставенос тта в социално и културно отношение на всяка страна и отделния индивид, като дава простор на новите технологични и нформационни фактори за техния просперитет.
Цитиране
 
 
0 #1 Nikola Cholakov 2006-05-31 12:06
Политическият подход
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор