Роден през 1923 г. в с. Вързулица, Велико-търновска област. През 1943 г. завършва мъжката гимназия “Св. Кирил” във Велико Търново. Участвал в антифашистката борба и в първата фаза на Отечествената война. Завършва Военнополитическата академия в София, в която след това е преподавател по обществени дисциплини. После работи в ГПУ на направление “Пропаганда”. Бил е преподавател и в НШЗО “Хр. Ботев”. Работил е и в Главна редакция “Пропаганда” на Радио “София”. Има множество публикации в ежедневния и периодичния печат.

СОЦИАЛНАТА РЕФОРМАЦИЯ НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКОТО ОБЩЕСТВО

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
Крахът на социалистическия строй, изграден след победата на Октомврийската революция в Русия, не означава, че социализмът няма бъдеще. Той обаче поставя под съмнение възгледа, според който революцията е единственият начин за смяната на капиталистическата обществена система от социалистическата такава. И ни връща към другата, оспорваната теза, че до социализма може да се стигне не чрез революция, не чрез разрушаване на капиталистическото общество, а със социална реформация на това общество.

В Европейския съюз идеята за социална реформация на капитализ-ма намира доста широко разпространение. Неслучайно все повече гласове се чуват за възможността от изграждане на социална Европа. А и у нас политическата нагласа набира скорост в полза на тази идея. Налице са и първите опити за нейната научна обосновка. Например, в своя статия, публикувана във в. "Дума" на 29 ноември 2005 г., Бенжамен Варон развива тезата не само за възможността, но и за протичащ вече процес на социална реформация на капитализма. Опит за доказване, че е възможно да се върви по този път към социализма е и настоящата статия.

На много хора от третата възраст представата за
капиталистическото общество е свързана с тежката им участ преди 9 септември 1944 година. А научно знание за него те придобиват предимно в годините на социализма, когато се изучаваше и популяризираше марксизмът-ленинизмът....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #4 Реалист 2006-07-31 12:20
Това е пътят и за по-слаборазвитите страни. Опитът през последните години на Словения, Чехия, Словакия, Унгария, Полша, балтийските републики показва, че пътят на еволюцията, на социалната реформация е правилен и води до добри резултати. Ако бяхме следвали Бернщайн днес щяхме да сме поне като Гърция. Революцията и социализъма се оказаха авантюра. Авторът е направил задълбочен анализ и верни изводи за постигнатото в Западна Европа в социалната област.
Цитиране
 
 
0 #3 todor 2006-07-09 13:19
Обещанието за социална реформация е упойката, която прилагат на пролетариите, за да могат по-лесно и безболезнено да ампутират правото им на достоен живот. А нашенските прислужници раболепно поддакват - дори те самите не вярват на това, което пишат. Днес експлоатацията в България е зверска. И утре ще бъде такава. И след година. И след години. И дали ще помогне абсурдната теза за "социален и хуманен капитализъм" на онези, които не могат да платят за лечението на децата си, за тяхното обучение? Четете Смирненски, лицемерници!
Цитиране
 
 
0 #2 Nikola Cholakov 2006-07-03 13:42
Капитализмът отдавна се е изхитрил да краде социалните преимущества на социалистическо то ообщество, за да надживее времето.
Цитиране
 
 
0 #1 Zorro 2006-06-19 13:49
Tova e nevazmozno, kapitaizama da e socialen !
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови