Родена на 19 ноември 1956 г. в Габрово. Завършила е философия и социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Научните й интереси са в областта на философия на историята, философия на науката и история на науката. Научен сътрудник в Института за философски изследвания.

ЕКСПЛОАТАЦИЯТА КАТО ИЗТОЧНИК НА БЕДНОСТ

Брой 6-7, Юни-Юли 2006
В последно време активно се дискутира темата за българската бедност.(1) Предпоставките за това са както вътрешни, така и външни. Вътрешни, защото в общественото съзнание твърдо се е закрепила идеята, че българският преход към демокрация донесе сериозно обедняване на значителна част от хората. Външни, защото предстоящото присъединяване към ЕС вече създава нагласата, че ще предизвика нова вълна на обедняване. Сблъскват се разнопосочни очаквания от крайно негативни до крайно позитивни. Примерно, като влезем в ЕС и спазваме неговите изисквания, повечето хора ще станем по-богати или обратното, че като член на ЕС България ще получи средства, с които би могла да реши вътрешните проблеми на натрупаната бедност, но няма да може да разполага с тях, защото или няма да може да ги усвои, или те предварително са предназначени чрез възможните механизми на усвояването им от европейските контрагенти.

Идеята за експлоатацията, като източник на бедност, е с дълга история. Напоследък тя, а и самият термин експлоатация свенливо се избягва от средствата за масова информация, може би защото подсъзнателно някои я свързват с Маркс. Повечето нейни форми, както и спектърът от терминологични значения в съвременното обществознание подробно се разглеждат от сериозните анализатори.(2)

Защо експлоатацията е източник на бедност в съвременна България? Задължително...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор