МЕСТНИ ИЗБОРИ 2007

Брой 11 Ноември 2007
І. ОБЩИ ДАННИ

Средната избирателна активност за кмет на община в страната на втория тур на местните избори е 47.8%, докато средната избирателна активност за кметове на кметства на балотажа е била 66.1%. Избирателната активност за кметове на райони в трите областни града София, Варна и Пловдив обаче е 18.2%, като средната избирателна активност за кмет на район за София е 17.9%, за Варна – 17.5%, и за Пловдив – 20.1%. Активността на избирателите на втория тур на местните избори в 19-те областни градове е ниска - средно 28,79%, а в София – активността е под 20%. (Данните са на базата на 100% обработени протоколи.)

Централната избирателна комисия ще предложи на президента да насрочи нови избори в 16 кметства, защото в тези населени места двамата кандидати са получили на втория тур равен брой гласове.

По данни на ЦИКМИ БСП и ДПС имат по над 700 избрани кметове, ГЕРБ – над 300, НДСВ и СДС – по над 200, ДСБ и ЗНС – по над 150, „Атака” има само 31 кметове.

От 27-те областни града БСП има (сама или в коалиция) – 11 кметове, ГЕРБ има 10 кметове (свои кандидати или подкрепя досегашни кметове), десните в различни коалиции – 5 кметове, а ДПС – 1 кмет.

Най-малката разлика при двама кандидати на балотажа за общински кметове е регистрирана в Шумен, където Красимир Костов (БСП) печели срещу съперника си Веселин Златев (ГЕРБ) с разлика от 52 гласа. В Ловеч Минко Казанджиев...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови