ПРЕНС

Брой 11 Ноември 2007
Синдикалисти в затвора - престъпници или жертви?

Жалба до Mеждународната oрганизация на труда (OIT) срещу правителството на Румъния

Комитетът по синдикална свобода, като орган на Aдминистративния съвет към Международното бюро на труда (BIТ), бе сезиран на 22 май 2006 г. от Националната синдикална конфедерация „Меридиан” с жалба, насочена срещу правителството на Румъния, за нарушение на конвенция (no 87) за синдикалната свобода и на конвенция (no 98) за правото на колективно сдружаване и на преговори.

Жалващата се организация посочва, че редица синдикални дейци са били арестувани с мотива подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт и нарушаване на обществения ред, докато са извършвали законни синдикални действия, свързани със защитата на работещите и на стачките в контекста на затваряне на минни обекти. Мирон Козма, спорен лидер от долината на Жиу, бе осъден на десет години лишаване от свобода. От 1997 до 1998 г., след това от 1999 до 2005 г., той излежава част от друга присъда от 18 години затвор, наложена по силата на серия обвинения към него по време на “минериадите” (1). Петима от неговите съмишленици получили по пет години затвор.

“Минериада” е общият термин, с който се определят последователните прояви на румънските миньори, понякога характерни с насилие, разразили се в Букурещ от 1990 до 1999 г. Тези движения визираха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор