Британският професор Александър Теодор Калиникос е роден на 24 юли 1950 г. в Родезия (днес Зимбабве), бивша колония на Нейно кралско величество в Африка. По време на Втората световна война неговият баща участва активно в партизанската съпротива срещу германско-нацистката окупация на своята родина - Гърция. Майката на Калиникос произлиза от най-висшата каста на английската аристокрация и е внучка на известния британски историк лорд Ектън.

След завръщането на семейството от последното колониално владение на Англия на Черния континент младият Алекс следва и промовира философия в Оксфорд. По-късно е назначен като професор по политически науки в университета на гр. Йорк. През 1977 г. сключва брак с доктор Джоана Седън, също от аристократично потекло. От 2005 г. преподава европейски науки в Кралския колеж в Лондон

Още като студент в Оксфорд Калиникос се ангажира активно в ляво-революционни студентски движения. Там си извоюва международно признато име на антисистемен автор в издателства като „Интернационален социализъм”, „Съвременният Маркс” и „Ново ляво ревю”. Калиникос е член и на ръководния екип на антикапиталистическата Социалистическа работническа партия на Великобритания. Днес той е една от емблематичните фигури на новите международни социални движения, основател на някои от тях и съорганизатор на социалните форуми и на мащабните протести по време на срещите на държавните ръководители от клуба на индустриалните гиганти - страните от Г-8.

Професор Калиникос е автор на десетки академични антисистемни трудове. Най-широка популярност е добила програмната му книга „Антикапиталистическият манифест” (An Anti-Capitalist Manifesto), писана в периода между провелия се в Порто Алегре (Бразилия) в началото на 2002 г. Втори световен социален форум и състоялия се през ноември същата година във Флоренция (Италия) Първи европейски социален форум. В тази монография, от която представяме на читателя предговора и някои подбрани глави, Калиникос анализира предпоставките за възникване на новите социални движения

След мегадемострациите в Сиатъл през 1999 г. и Генуа през 2001 г. се роди т.нар. ново глобално социално движение. Неговите подорганизации ежегодно се събират на провеждащи се на различни места по света социални форуми, за да обсъждат алтернативите на днешната тотално меркантилизирана и дълбоко антихуманна капиталистическа матрица, неоколонизирала вече целия свят. Така от битките в Сиатъл и Генуа, които бяха първите стъпки в борбата за един друг по-добър утрешен свят, се отключи нова ера на международни протести срещу неолибералния капитализъм, превърнал всичко в стока, а обществото в социална джунгла, подвластна на парите, на спекулативния хаос на свободния пазар и на законите на социалдарвинизма

Когато през февруари 2003 г. милиони хора в десетки страни по света демонстрираха срещу предстоящото нахлуване на САЩ в Ирак, американският вестник „New York Times” нарече това мощно алтерглобалистко движение „Новата световна суперсила”.

Но кои са всъщност целите на това движение? Срещу кого и срещу какво точно е насочен протестът на хората? Дали само срещу неолибералната икономическа политика на индустриалните гиганти, или срещу капитализма въобще?

Най-изразителният лозунг на алтерглобалистите е „Един друг свят е възможен!” Но как точно ще изглежда новото общество на бъдещето? След обстойна вивисекция на реално съществуващия капитализъм А. Калиникос стига до извода, че по своята същност новото движение е антикапиталистическо, тъй като реализацията на неговите ценности е абсолютно невъзможна в рамката на старата икономическа система. Той анализира и вечната дилема, с която се конфронтират всички антикапиталистически движения - промяна по еволюционен или по революционен път. По научен път проф. Калиникос стига до извода, че промяната на системата ще може да устои на противодействието на капитала, само ако има революционни мащаби.

За програмните идеи на „Антикапиталистическият манифест” берлинският проф. Елмар Алтфатер писа: „Подобно на Маркс и Енгелс в Комунистическия манифест от 1848 г., така и Калиникос в своята книга анализира кризите на съвременността. Това са опустошителните финансови катастрофи, безработицата, унищожението на природата в името на печалбата, тоталната приватизация на всички средства и природни ресурси за производството на блага за обществото, превръщането дори на генетичния фонд на планетата в частна собственост. Това хищническо поведение поражда като отговор появата на критичните към комерсиалната глобализация, както Калиникос предпочита да ги нарича - антикапиталистически движения. В края на своята книга подобно на Маркс и Енгелс професор Калиникос разработва реформаторска програма за прехода към обществото на бъдещето...”

АНТИКАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ МАНИФЕСТ

Брой 11 Ноември 2007
Утре започва от днес.

Предговор към немското издание
(публикувано 2005 г. от издателство „Социалистическа алтернатива”)


Предлаганата книга „Антикапиталистическият манифест” предприема опит да обясни историческото значение на едно движение, което има много имена - антиглобалистко, антикапиталистическо, за глобална справедливост, алтермондиалистко - и да начертае възможните пътища, по които то ще еволюира в бъдеще... Историята се развива все по-бързо и вече е възможно от ретроспективна позиция да се анализира развитието на това явление... От една страна, първоначалната еуфория, която със своя блясък обгръщаше протестите от Сиатъл от ноември 1999 г., вече отмина. 11 септември 2001 г. и „войната срещу тероризма” като че ли поставиха под въпрос оцеляването на движението. От друга страна, последвалите протести срещу срещата на Г-8 в Генуа през юли 2001г. представляваха значим повратен момент. С тях движението набра скорост и в Европа. Вторият световен социален форум в Порто Алегре, Бразилия, в началото на 2002 г. подсказа, че междувременно то е изместило географския си център от Северна към Латинска Америка и Европа.

Как се промени ситуацията през изминалите години? Открояват се три важни събития: Световният социален форум (ССФ) се разшири. Оттогава Европейският социален форум (ЕСФ) се проведе още два пъти - във Флоренция (ноември...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 :-)) 2007-11-27 10:01
Само така, браво на списанието!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор