Велко Вълканов

Брой 11 Ноември 2007
Тези дни прочетох книгата на Евгений Гиндев “Векът на Сталин”. Впечатляваща книга. Тя изобилства с информация, извлечена от стотици заслужаващи доверие източници. В нея ще намерите всички по-съществени събития от “века на Сталин”. Наистина не всички събития, привлекли вниманието на автора, имат непосредствено отношение към темата на книгата, но взета дори сама за себе си информацията за тях има своя полезен смисъл. Винаги е добре човек да знае повече.

В книгата е намерила израз страстната защита на социалистическата обществена система и цялата оправдана непоносимост към лишения от човечност капитализъм. Днес, в това зле разделено време, такива книги са крайно необходими.

Но една книга в обем от 500 страници едва ли би могла да се напише, без да има и някои недостатъци. Няма научно изследване, която да е проведено перфектно докрай. И във “Векът на Сталин” можем да открием неточности, които обаче са от такова естество, че при едно второ издание лесно могат да бъдат отстранени.

Така напр. на стр. 27 четем: “Както е казал Маркс, историята се повтаря като фарс”. Коректността изисква да се каже, че в случая Маркс само допълва Хегел. В “Осемнадесети брюмер на Луи Бонапарт” Маркс още в самото начало пише: “Хегел бележи някъде, че всички велики световноисторически събития и личности се появяват, тъй да се каже, два пъти. Той е забравил...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
-1 #2 nqlojsi 2007-12-16 17:23
Дали плащат още за такава книга?Ще е велико.Двама псевдо учени,дърти склеротици,а и много вероятно престъпници.Повече това списанице не го отварям.
Цитиране
 
 
-1 #1 социалист 2007-12-06 22:49
ега ти, всичко това по-горе е в теорет. орган на партия, членка на Социалистически я (Втория) интернационал, на ПЕС...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор