* Проф. д-р Иван Сарандев е свързал завинаги името и творчество си с поредица изяви в областта на българската художествена литература: класическа, авангардна и съвременна. Работи в Института за литература при БАН и като преподавател в ПУ "П. Хилендарски" до 2005 г. Ръководител е на проблемната група "Литературни анкети". Автор е на монографии и литературни анкети за Пенчо Славейков, Йордан Йовков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Валери Петров, Емилиян Станев и др.
През 2004-2005 г. издава двутомна история на българската литература за периода между двете световни войни 1918-1945 г. Мемоарната му книга "Хроника на едно приятелство" излиза през 2006 г.

СБОРНИКЪТ "СТАРОПЛАНИНСКИ ЛЕГЕНДИ" И БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

Брой 11 Ноември 2007
След "Старопланински легенди" Йовков написа цяла поредица от книги - коя от коя по-завладяващи, по-съвършени, по-мъдри. Но сред тях се открояват с неповторимото си очарование неговите легенди.

Замислени и осъществени, след като страната беше преживяла крупни исторически събития, те наистина бяха завръщане в миналото, но... за да могат съвременниците да открият стимули и мотиви за съществувание, вяра във възможността и бъдещето на нацията. Затова никак не е случайно, че още с излизането им те веднага стават средоточие на литературния и духовния живот в страната през двадесетте и тридесетте години. Без преувеличение може да се каже, че след Вазовия роман "Под игото" никоя друга книга от българската художествена литература дотогава не е получавала такова спонтанно и категорично признание. Критиката от двадесетте и тридесетте години потърси обяснение за този успех и изключителна популярност на книгата предимно в нейните художествени достойнства - в способността на автора да изгражда характери, да заплита конфликти, да рисува пейзажи, в неговото езиково майсторство и т.н. С една дума, обяснението беше чисто естетическо. Но достатъчно ли е то, за да разкрие в пълнота онзи могъщ порив, стремеж и духовно единение на най-широки читателски кръгове с проблематиката на легендите?

Мисля, че не!

Защото зад този изключителен интерес стояха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор