КУЛТУРАТА И ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА

Брой 7-8 Юли-Август 2009
1.
Както и да дефинираме съдържанието на понятието Дкултура", няма как да пропуснем да отбележим, че тя е начин на живот и средство за общуване, т.е. на свързване на хората в една общност. Всяка общност разполага членовете си в определена вертикална йерархия и хоризонтални отношения според правила и закони, които се определят от самата общност. От друга страна, обаче тази общност се формира от множество фактори, най-важните от които са социално-икономическата и политическата система, начинът на производство и разпределение на благата, отношенията между хората, състоянието на света. Т.е. от фактори, които са обективни и задължителни за съобразяване и следване.

Може ли човек да бъде заставен да общува? И непременно да бъде участник в процесите на културата? Общуването в културата е свързване с другите, с цялото, наречено общество, народ, човечество. Това става посредством невидимите нишки на традициите, модата, езика, стила на живот и говорене, типа художествено мислене, обичаите, морала и т.н. Нишките са невидими, но достатъчно здрави и обвързващи. Човек понякога (и това е доста често) е в състояние да излезе от родната си среда и да премине в друга. Емиграцията е такова излизане-влизане от една общност в друга и точно тогава се вижда как Дродната" култура е обвързала този човек толкова здраво, че той трудно се приспособява физически, да не говорим...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 муспи 2009-08-10 02:48
- Ефенди, вярвате ли в Бога? - Неуместен въпрос... аз съм министър на културата и е прието да говорим за друго. - Имам предвид в Алаха - айм сори. - Бих го формулирал така: Вярвам в тази сила, която прави надарения, творец на историята. Казвал съм вече за синдрома Моцарт и министър председателя, не искам да се повтарям. - Вие как виждате развитието на българската култура? - Всичко се прави с пари. Това че можело и без пари е само за да придава пазарност на културата. А разпределението им е най голямото изкуство. - Как успявате да съчетавате творчеството с обществената работа? - Това ми е най голямия проблем. Когато бях млад и естествено беден, много се опасявах да не би да не се реализирам! Този философски въпрос ми тежеше като тон глина, но с времето, като се разбогатях, сам си отпадна. Все пак може да кажа на тези дето ценят в мене склуптора - ако бях заврян в ъгъл - нямаше да творя! - Благодаря Ви Другарю Министър, и един последен въпрос: кои алкохолни напитки предпочитате? - Аз мразя алкохола и практически не пия, - пия само за вдъхновение, защото скулптората е тежка работа и ако няма вдъхновение глината така ще си стои и мислите неизползвани.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови