ЕКОЛОГИЯ НА ДУХА ИЛИ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА СРЕЩУ КУЛТУРАТА

Брой 7-8 Юли-Август 2009
Много илюзии на XX в. сега, в края на хилядолетието, изглеждат наивни и безвъзвратно загубени. Но нима човечеството наистина става по-зряло, ако, загубвайки отделни химери, заедно с тях отхвърля като ненужен баласт и основни нравствени ценности? Прагматизмът и рационалното мислене в никакъв случай не са адекватната и необходима замяна на хуманизма и алтруизма, на безкористността и идеализма. Нищо, че мнозина ги считат за безнадеждно остарели морални категории, излишни като чувството за чест или благородството. Днес почти не се говори за добродетели. А също и за пороци. Детабуизираното общество на практика проявява по-голяма търпимост към недостатъците, отколкото към достойнствата на личността.

А и не може да бъде иначе при стил на живот, пораждащ множество елити (Даниел Бел), но профаниращ самото понятие за елитарност. Когато социокултурната ситуация толерира в качеството на избраници манекени и милионери (независимо от източника на доходите им), старлетки и авантюристи от всякакъв вид и ранг, а сериозните творци и държавници с отговорност пред времето и съвременниците, историята и културата, системата от общочовешки ценности са в глобална криза. А тя от своя страна е криза на цивилизацията, воюваща с духа и побеждаваща с оръжията на бездуховността.

Свидетелствата за това са от различен порядък - от безкритичното преклонение пред...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #3 муспи 2009-08-19 16:47
е че еврейте никой не избива и не бие даже, след като са заграбили цялия свят. На тях не посягат милиардите нисши (висшите са други, непонятни, идиоти) заради печата на Кайн върху еврейските им чела, - оттам милиардите се отнасят с уважение към всичко подпечатано - надежно, идгодно. А жалко. Защото ако за висшите е висш подвиг да излизат от света, за нисшите крачка напред, оправдаваща им съществуването е да въведат по справедлив ред в света, с дадените им от този свят средства. Иначе предназначеното унищожение се ускорява, - но какво се губи? - нищо. Това е радост за висшите и те за това и се молят и го очакват. А че култура вече няма и вайканията около това, - но кои се вайкат - тези дето не знаят какво е култура, - тя не е била създадена от света, а въпреки него, със стимул от друго място. Културата си е отишла, тя включва и такъв елемент: нежелание да влиза в контакт с нисшото. Но и за нисшите е спусната снизходително информация че това дето не го знаят, наистина го няма - океана режисьори, художници (концептуалисти ), поети и въобще работници на културния фронт, особено медиите - и то все евреи, при този нисък процент на висшото? (Защото най нисшите не са станали такива заради Богоубийството, а са биле произведени такива неспособни за творчество, за да може нашия Бог да се саможертва чрез тях и изкупи тези които дръзнат да поискат (въпрос на творчество), а да погуби останалите (милиардите) заедно със символа на падението. И така става ясно че за култура и живот може да се ...
Цитиране
 
 
0 #2 муспи 2009-08-19 16:12
В света се наблюдават два взаимноизключва щи се працеса. Висш, творчески, създаващ с ограничени земни средства, прозрения, съзерцания от отвъдния свят, и нисш, спекулативен, задоволяващ се с материала от този свят и реализиращ се в него. Степента на успеха на творците в света е степен на тяхната несъстоятелнаст , докато за нисшия човек пазаря определя всичко. Но той като нисш се лъже, висшия знае че пазаря се апределя от този който го е яхнал - най нисшия. В пазаря се успява като се задоволява най нисшото, то е масово, а нагоре е елитарно и не влияе на бизнеса. Безспорно, най нисшите си заемат ръководната позиция, но това вече се е развило докрай и Жаклин Кенеди и Геитс са еднакви простаци, не изостава и Айнщайн и Айзенщайн (доскоро гений в киното). Висшият отбягва света, за което света в собствения си дом естествено го наказва, а нисшия е в приятелство с този свят даже когато го бият. Защо е така? В отвъдния, висш свят, доброто от злото са разделени. Висшото (това което нисшите наричат нисшо) е в Рая, а цялата величествена грамада на материални натрупвания и откровен канибализъм е в ада. Святите хора и въобще Христианството твърдят че това е временно явление, предназначено да проведе разделяне и след това да изчезне. А като се прибави че съотношението между висшите и нисшите хора е 1:10,000, а в съвременния апокалипстичен свят стремително расте - 1:100,000 - очевидно че светът се държи от сила извън него, иначе би трябвало до сега да е загинал. Очеваден (дума на Биньо Иванов ...
Цитиране
 
 
0 #1 красимир 2009-08-11 07:56
Не може да има разлика между човека творец и човека консуматор. Защото в икономиката има както производство, така и пазар. Те са в диалектическо единство. Стоката се произвежда в производството и отива на пазара, където същият този творец от производството отива на пазара и купува и потребява. Като творец човека е със свободен избор и творческа личност, но на пазара, той е фетишизиран , или приема стоката като фетиш, като стоката се фетишизира от капиталиста в очите на потребителя наемен работник.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор