НОВОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА СИЛИТЕ В СВЕТА

Брой 7-8 Юли-Август 2009
Държавите в света могат и се групират по различни белези. Така например, деленето на държавите на такива от Северното и Южното полукълбо или в зависимост от отдалечеността им от полюсите и Екватора на планетата - географска ширина и дължина. Известно е деленето на държавите от Rhineland и Heartland, реализирали съответно добре познатите таласокрация и телурокрация. Съществуват, разбира се, групирания на държавите и по други, в т.ч. природни, най-често географски дадености, както и по политически съображения. От геополитическо гледище държавите за съответна историческа епоха са или силови геостратегически центрове, или отдалечени на определени разстояния от тях. От тази позиция държавите са империи и разположени между тях лимитрофни* територии. Първите от много векове насам са определяли правилата на международните отношения. Нещо повече, между големите държави една за определен интервал от време - десетилетие или векове, е била доминираща в международните отношения, дипломация. Например френската доминация през XIX в., английската доминация, имаща своето пиково развитие, когато Великобритания е била „империя на незалязващото слънце", или Русия, територията, която се простира в шест часови пояса от Азия и Европа. Метрополиите Испания, Англия, Франция, Португалия, Италия... и техните „отвъд" морски владения-колонии са друг вариант на групиране на държави. И като...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #4 Zorro 2009-08-23 13:02
Отвратителен, безморален, подлизурковски материал! Как може това списание да публикува текст, достоен за най-дясната преса в БГ!? Изумен съм от редакцията. У нас има достатъчно десни издания, за да пълните и малкото останали леви с такива текстове! Или подтекста Ви е, че именно БСП трябва да е тази ПРОАМЕРИКАСКА партия в БГ? Пепел върху главите ВИ!!!
Цитиране
 
 
0 #3 Венцислав Алабачки 2009-08-20 10:36
Много едностранчива статия.Отговорност за геополитическат а субектност на България трябва да носи само българския политически елит.Съобразяването с "Великите сили" е неизбежно,но това не означава да превърнем във вътрешно-политическа цел прокарването на интересите на чужда държава.Не мога да го проумея това.
Цитиране
 
 
0 #2 Така е 2009-08-11 20:41
Така е, защо въобще я пулликувате?
Цитиране
 
 
0 #1 Georgi Kasabov 2009-08-06 21:11
Не пълна статия ,статия без край и не исчерпваща заглавието
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор