АТАНАС НАКОВСКИ е роден през 1925 г. Между 1947 - 1948 г. работи във в. "Студентска трибуна". През 1949 г. завършва Стопанския факултет и постъпва в Радио "София", където работи до 1958 г. От 1958 до 1975 г. е редактор в издателство "Български писател". От 1975 г. главен редактор в сп. "Септември".
Автор е на книгите "Невъзможни срещи" (1969), "Без сенки" (1970), "Светът вечер, светът сутрин" (1973), "Върхът на айсберга" (1986), "Другата галактика" (1999), "Спирала" (2002), "Аз Гъдьо, бивш Цезар, бивш Нерон (2005), "Лунатици" (2006), "Интервю със себе си" (2008) и др.
Носител е на наградата за фантастика "Гравитон" (2001).

ПАК ЗАПОЧНА!

Брой 7-8 Юли-Август 2009
Пак започна - ядосан си помисли таксиметровият шофьор Трифон. Трифон, но не Зарезан, а Здравков.

Мъж на средна възраст, с лице, готово още следващия миг да се усмихне, но кой знае защо не се усмихваше. Другите не знаеха защо, той обаче знаеше. И със сини очи, в които сякаш се оглеждаше нещо необятно. Видът му винаги излъчваше внушението, че много по-продължително е живял на открито, сред полята и под небето, отколкото в тясната автомобилна кабина, дето седеше днес зад волана.

Какво виждаше Трифон сега? Улици с хора и с коли. Хората вървяха, приказваха, ръкомахаха, някои се тъкмяха да пресекат улицата, но в последния момент се оглеждаха и спираха, очаквайки платното да се освободи от колите. А те, колите, някои между тях и от жълтите, управляваха ги негови колеги, продължаваха да се движат - напред, назад, завиваха, спираха, тръгваха. На вид като че ли нищо не се променяше. Дали щеше да продължи да е така, повтарящо се безброй пъти пред погледа му?

Дразнеше го не това, което виждаше в момента, а спомените. И макар спомените да го нервираха, всеки път сякаш искаше да прозре в недалечното си минало смисъл, различен от ставалото с него. Какъв по-различен смисъл можеше да има то? Всичко беше съвсем обикновено. Растенията, в чието отглеждане бе участвал с опита и знанията си на агроном, живееха до мига, в който ги откъснеха, за да бъдат превърнати в храна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови