БОРИСЛАВ ЦЕНОВ е роден на 7 септември 1938 г. в с. Горна Лука, Михайловградско. Завършил е маркшайдерство и геодезия в Пернишкия минен техникум и българска филология във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

Работил е като землемер в родния си край и като журналист във в. "Септемврийско слово" - Михайловград, във в. "Народна младеж", БНТ и в. "Земя". Сега е отговорен секретар на вестниците "Жарава" и "Моята вяра".

Автор е на 5 книги за деца и една с лирика.

Член е на Съюза на българските писатели.

КАНТОН В ДЕФИЛЕТО

Брой 7-8 Юли-Август 2009
Завърши писмото, пъхна го в плика и облиза триъгълника за запечатване. Облизването можеше да се приеме и като целувка за получателя, макар че писмото завършваше с целувка.

По разписание скоро няма да минава влак и дотогава времето бе на грамофона. Пусна си плочата, подпря се с лакът на масата и се унесе: "Тумбала-тумбала-тумбалалайка, циганка стара пуши с лула..." Когато я слуша, обича и да си пийне чашка ракийка, от домашната. Вари я от трите джанки край кантона, тайно. Чашката е от черно стъкло - преди години я видя на един панаир, очите му изтекоха в нея. Изпи сълзите и я купи. Още тогава оцени нейното непреходно значение - няма да се вижда колко си сипва, макар че тук, в кантона, никой няма да го види.

Всяка есен доливаше в едно буренце новата ракийка, да си сръбне след работа. Буренцето държеше на тайно място, където никакви проверки в кантона няма да го намерят.

В това затънтено дефиле телевизия не стига, а транзисторчето неприлично заеква. Затова разнообразяваше скуката с грамофона, а след неговите мелодии прегръщаше мандолинката. Свири на себе си, но е сигурен, че го слушат и орлите горе, и реката - тук, в ниското. Часът на грамофона и на мандолинката бе неотменен ритуал всяка вечер след последния за деня влак, както бяха неотменни и задълженията му като кантонер. Но с тях той скоро ще се сбогува - излизаше в пенсия...

И този ден дойде!

Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор