* Доклад, представен на 19 април 2010 г. в София по време на дискусията „Европейската социална държава ­— ядро на левия проект“, първа от цикъла дискусии „България 2020 — европейска социална държава. Левият проект“, организирани от Центъра за исторически и политологични изследвания (ЦИПИ) към Националния съвет на БСП.

Георги Пирински е роден на 10 септември 1948 г. в Ню Йорк, САЩ. Специалист по икономика на външната търговия. Депутат в 7-ото Велико народно събрание и във всички следващи парламенти досега. Председател на 40-то и зам.-председател на 41-ото Народно събрание. Член на изпълнителното бюро на НС на БСП. Председател на Комисията по идейното и програмното развитие на БСП. Владее английски, френски и руски.

ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ НА ЛЕВИЯ ПРОЕКТ НА БСП

Брой 5-6 Май-Юни 2010
В началото на новото десетилетие общественото мнение и у нас, и в Европа е провокирано, в условията на все още продължаваща криза, да осмисли перспективите за посткризисното развитие с хоризонт годината 2020. Европейската комисия представи свой първоначален документ „Европа 2020 — Стратегия на Европейския съюз“, намерила противоречив прием, който след преработка бе представен на държавите-членки като формално предложение.

У нас темата бе лансирана в публичното пространство от президента Първанов при откриване на дискусията „България — накъде след кризата“, инициирана от него на 22 януари т. г. в Националния дворец на културата. Постановката на президента бе, че с нея се поставя въпросът за националната стратегия за развитието на държавата до 2020 г. „успоредно с усилията на европейските институции“.

Очевидно ключът, заложен в основата на замисъла, е стратегията да е национална, което би означавало — надпартийна. Лансираното от държавния глава предложение бе за „партньорство за напредък“ и управление чрез максимално съгласие. Бе подчертано, че стратегическите цели са постижими при широка обществена подкрепа, включително и чрез активен диалог между политическите партии, синдикатите и гражданските структури.

Означава ли това, че политическите партии не следва да се ангажират с разработката и огласяването на свои виждания...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор