Проф. Васил Проданов е доктор на философските науки. Работи в областта на философията, социологията, етиката, политическите науки. Специализирал и чел лекции в Англия и САЩ. Автор на над 200
научни публикации, както и на много книги, между които „Познание и ценности“ (1979),
„Личност и политика“ (1988), „Глобалните проблеми и съдбата на България“ (1999), „Насилието в модерната епоха“ (2003).Директор е на Института по философски изследвания при БАН.

КОМПЛЕКСЪТ ЗА ВИНА (ОПИТ ЗА ПСИХОАНАЛИЗА НА БСП)

Брой 7-8 Юли-Август 2010
Още по време на перестройката в СССР, когато се утвърждава виждането за разминаване на това, което се е получило в резултат от развитието на държавния социализъм, с идеята за „автентичен социализъм“, започва да се търси отговор на въпроса кой е виновен. В началото вината се хвърля на Сталин и „сталинизма“, които се били отклонили от „ленинските идеи“. С рухването обаче изобщо на социализма във всички бивши страни, включително и в нашата, един от ключовите проблеми във функционирането на бившите комунистически партии става проблемът за вината.

При това този проблем стои в началото само за периода до 1989 г., но днес той с не по-малка острота се поставя у нас и във връзка с резултатите от българския преход. Независимо от гигантските разрушения и престъпления в процеса на прехода, никой не е готов да заяви, че носи някаква отговорност и вина за това.


За да си обясним този факт, най-напред трябва да имаме предвид едно знаменито разграничение, направено за първи път от А. Додс през 1961 г. между „култури на срама“ и „култури на вината“ (1). Последвалите след това множество проучвания на тази тема показват, че правилата на отговорност и вина не са едни и същи в различните общества и в различни части на едно и също общество (2).


Култура на срама и култура на вината

Ключов неформален регулатор на традиционните селски и колективни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 к 2010-08-04 22:12
В обществото винаги има борба за власт в държавата. В държавата винаги ще се борят за власт. Но когато партията се превърне във военизирана партия с военизиран устав, борбата за власт се превръща във всеобща. Затова трябва да има не само пирамидални структури, които са вертикални, но и хоризонтални структури.А борбата за власт, когато влезе и в икономиката, защото от частни предприятията се превръщат в държавни при социализма, всичко се превръща в бюрокрация. А авторът е хубаво да изследва манталитета на бюрокрацията, защото манталитета на едно Политбюро беше с манталитета на бюрокрацията, както и на всеки един трудов колектив. Затова е вината на БКП БСП. Защото докара на българския народ манталитета на бюрокрацията, който е противоположен на манталитета на цивилизацията, който пък идва от частната собственост. Когато има икономическо общество с частна собственост, манталитетът на хората става цивилизован.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор