Доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социологията, политологията и етнологията. Автор на 17 (3 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 200 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

ЕТНИЧЕСКИЯТ МОДЕЛ И ЕТНОМОДЕЛИРАНЕТО В КОНТЕКСТА НА СЪДБАТА

Брой 7-8 Юли-Август 2010
В епохата на глобализацията проблемът за етническите модели, както и за етномоделирането, придобива наистина съдбовна роля и значимост. В контекста и на евроинтеграцията тези въпроси също са съдбовни за настоящето и още повече за бъдещето на отделни държави, нации, на съществуващите в тях народи и етноси. И относно демократичното развитие на България те също са съдбовно важни. Но ако имаме такова наслагване на съдбовна значимост, не бихме ли могли да третираме самия етнически модел (или етномоделирането) и като някаква „Съдба“? Та нали в тях — в етномодела, а и в етномоделирането — се осъществява особена връзка между трите измерения на Времето, между различни образи и съществувания на Битието! Нали те са свързани не само с приемственост, но и с обрати в етноидентичността! Нали драматичната история на етноса никога не е докрай известна на самия него! И винаги съществуват възможности за невероятни, неочаквани промени в нея! Непредвидима, непредсказуема както с даровете, така и с възмездията си! Те, тези дарове и възмездия, рядко идват в точно програмираното от етноса време.
В този смисъл Съдбата би могла да се разглежда като метафоричен образ на обществено-историческите закономерности, които не са изцяло дадени и познати във или на съзнанието и битието на конкретния етнически субект, който зависи от тях. Тъкмо тази не­предвидимост на връзките между...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор