Статията е от раздела „Нови конфликтни взаимоотношения на международната сцена“ на Атлас на „Монд дипломатик“, 2009

КИБЕРТЕРОРИЗЪМ, ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА

Брой 7-8 Юли-Август 2010
До днес, като оставим настрана няколкото спорадични атаки на хакери, кибертероризмът продължава да бъде преди всичко виртуален. Въпреки това армиите на много държави се готвят за кибервойната.


През 1993 г. широката публика дори не подозираше за интернет, но футурологът Алвин Тофлър вече предсказваше, че терористи ще се опитат да атакуват информационните и телекомуникационните структури на САЩ. Оттогава, дори и след като са направени десетки хиляди изследвания, понятието „кибертероризъм“ продължава да поражда спорове между експертите. Едните, според които войната е напълно възможна, редовно предупреждават медиите за риска от избухване на „електронен Пърл Харбър“. Другите пък, често в по-подробни университетски трудове, със същото постоянство като първите периодично напомнят, че все още не е извършена нито една кибертерористична атака.

В научен труд, озаглавен „Кибертероризмът, мит или реалност?“ и публикуван през 2006 г. от Центъра за научни изследвания в областта на отбраната към университета в Марн ла Вале, Седрик Тевне обобщава положението така: макар „пиратството да се изучава във висшите инженерни училища и университетите и да се обсъжда по време на симпозиуми, на които присъстват национални и международни експерти, по въпросите на отбраната и вътрешните работи и от частния сектор (...), до днес кибертероризмът в тесния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови