Доцент по съвременна световна история в СУ „Св. Климент Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите „Източна Европа след Сталин 1953-1956“; „България и Източна Европа“; и в съавтор­ство с Евгения Калинова на „Българските преходи 1939-2002“ С., 2002 (и на френски в издателство „Арматан“); „Следвоенното десетилетие на българската външна политика 1944-1955“ и „Източна Европа през ХХ в. Идеи, конфликти, митове“. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993—2000 г.).

КАК ОЦЕНЯВАМЕ НЮРНБЕРГСКИЯ ТРИБУНАЛ В НАЧАЛОТО НА XXI ВЕК

Брой 12, Декември 2010

Целта на моите разсъждения е не толкова да анализирам възникването на идеята и реализацията на Нюрнбергския трибунал като нова страница в опитите на света да поставя на подсъдимата скамейка световни престъпления, колкото да се опитам да поразсъждавам за неговото глобално значение, но и за съдебните опасности, които създава днес, в края на първото десетилетие на ХХI в. Все пак, тъй като са изминали шест и половина десетилетия от началото на Нюрнбергския процес, ще припомня най-важните му характеристики.


Нюрнбергският трибунал или иначе казано Процесът на века е организиран в резултат на волята на основните победителки от Антихитлеристката коалиция да не оставят ненаказано най-мащабното унищожение на хора в историята на човечеството. Идеята да се потърси отговорност от виновниците за войната е лансирана още през повратната за военните действия 1942 г., решението за създаване на нов по своя характер международен съд е базирано върху приетата от Московската конференция от 30 октомври 1943 г. Декларация за отговорността на националсоциалистите за извършените престъпления и окончателно е формулирано на Лондонската конференция на представители на СССР, САЩ, Великобритания и Франция, която на 8 август 1945 г. одобрява и Устава на Международния военен трибунал (Принципи на Нюрнбергския съд).


В принципите на Международния...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор