Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Доцент по тео­рия на правото в СУ „Св.Кл.Охридски“. Основният му теоретичен труд е книгата „Държавната власт“. Един от създателите на българската конституция. Депутат във Великото народно събрание и във всички следващи парламенти, без 37-ия. Член на ИБ на БСП. В последните години оглавява Лявото крило на Социалистическата партия.

ДРАМАТА НА ЖУРНАЛИСТИКАТА Е ЧАСТ ОТ ДРАМАТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ СИСТЕМА

Брой 9-10, Септември-Октомври 2011

В днешната българска действителност
не може да има нито истинска демокрация,
нито свободна журналистика

 

Може би най-важното качество за журналиста, освен, разбира се, неговата способност, компетентност, информираност, е почтеността. Той може да има редица лични пороци, но трябва да е в състояние да отразява събитията така, както ги възприема, и да ги анализира както смята. Т.е. без свобода на поведението не може да има истинска журналистика.

В този смисъл не смятам, че дори информацията може да бъде абсолютно обективна. Защото журналистът трябва да отрази и неистините, които изричат неговите събеседници. Да не говорим, че подборът на събеседниците, комбинирането на информациите и всички познати средства за манипулиране са част от това, което в някаква степен е непреодолимо.

Затова журналистът не е като поета, който може изцяло да харесва свой стих. Нито като художника, който може да е напълно безкритичен към своя картина. Дори не е като лекаря, останал напълно доволен от извършената операция и от възстановяването на пациен­та си.

Журналистът е част от обществото и не може напълно да се изолира в своята лаборатория като химик, наблюдаващ процесите в епруветка. Ето защо трябва да разберем, че едва ли има истински журналист, който напълно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови